dsc_1136-copy

Ured za poduzetnike otvoren u prostorijama Gradske uprave Tuzla

Ured za poduzetnike danas je zvanično otvoren u prostorijama Gradske uprave Tuzla, s ciljem pružanja stručne podrške poduzetnicima u brojnim segmentima poslovanja. Tim povodom, održana je i konferencija za medije, tokom koje su o projektu govorili gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović, poduzetnik Mensur Alić, te pomoćnik gradonačelnika za Službu za ekonomski razvoj i društvene djelatnosti, Vedran Lakić.

jasmin_imamovic

Na ovom mjestu će svi sadašnji ili budući poduzetnici moći doći po savjet, razmijeniti ideje i dobiti stručnu pomoć u vezi svih postupaka koji se vode u Gradskoj upravi Tuzla, istakao je gradonačelnik Tuzle.

“Prošle godine obećali smo reorganizaciju administracije u smislu poboljšanja njene efikasnosti. To smo uradili u protekla dva mjeseca. Osnovali smo pri Stručnoj službi gradonačelnika Odjeljenje za strateško planiranje i upravljanje razvojem, drugačije smo postavili Službu zageodetske i imovinsko-pravne poslove, kada je u pitanju raščišćavanje imovinsko-pravnih odnosa, zbog boljeg korištenja zemljišta kao ekonomskog resursa, sa namjerom da pomognemo privredi, pogotovo realnom sektoru, kako god i gdje god je to moguće. Otvorili smo i ovaj Ured za poduzetnike i poslodavci više ne moraju ulaziti u tzv. šalter salu. Zamislite, ako je upis u škole ili na fakultete, kolike su gužve, a za privrednike koji zapošljavaju, a nezaposlenost je najveći problem, vrijeme je novac. Ovo je sada njihova sala, kancelarija preko puta je njihova kancelarija. Tu imamo ponajboljeg ili jednu od najboljih ekonomista iz Službe za ekonomski razvoj i društvene djelatnosti i imamo jednu od najboljih pravnika iz Službe za geodetske poslove i imovinsko-pravne poslove. One će imati direktnu vezu samnom, sa šeficom Službe za poslove gradonačelnika i sa šefovima drugih službi, mojim pomoćnicima. Dakle, ovdje dolazi poduzetnik i govori šta mu treba i šta ga zanima i ovdje sve završava. Ili u ovoj sali, gdje će zasjedati Savjet za lokalni ekonomski razvoj ili u kancelariji preko puta. To je jedna novina i pogodnost. Ponavljam, ne u šalter sali, nego na glavni ulaz, u ovaj prostor gdje može imati vezu sa svim službama, dobiti blagovremeni savjet, biti eventualno naručen za sutra, ne trebaju mu nikakvi posrednici. Hoćemo direktan odnosnadležnih  službi i moj direktan odnos sa poduzetnicima” izjavio je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

O potrebama i potencijalima lokalnog ekonomskog razvoja, predstavnicima medija govorio je Vedran Lakić, rukovodilac Službe za ekonomski razvoj i društvene djelatnosti, Vedran Lakić.

“Grad Tuzla je lider lokalnog ekonomskog razvoja te su potrebe za otvaranjem jednog ovakvog ureda u potpunosti opravdane. Tu imamo preko tri hiljade registrovanih privrednih društava, na području Tuzle, imamo preko hiljadu poljoprivrednih gazdinstava koji također spadaju u privredu grada Tuzla i imamo preko hiljadu obrta. Svi oni koji su registrovani a naročito oni koji žele da se registruju moći će, u ovoj kancelariji, da dobiju osnovne informacije i na jednom mjestu. Velika je ciljna skupina ljudi koji trenutno postoje i rade kao privredni subjekti a i svih onih koji bi htjeli da se zaposle. Da li da osnuju obrt ili da otvore preduzeće ili na bilo koji način da se organizuju a da mi kao grad povećamo broj zaposlenih. Cilj je očuvanje postojećih radnih mjesta, uz ambiciju podsticanja razvoja malog i srednjeg poduzetništva te privlačenje domaćih i stranih investitora putem kojih se mogu realizovati mogućnosti za širenje poslovne zone i otvaranje novih radnih mjesta”, istakao je rukovodilac Službe za ekonomski razvoj i društvene djelatnosti, Vedran Lakić.

Podijeli