Predstavljen program rada Zijada Lugavića, kandidata za Gradonačelnika Tuzle

Gradski odbor SDP BiH Tuzla danas je održao press konferenciju na kojoj je  predstavljen kandidat Gradske organizacije SDP BiH Tuzla za gradonačelnika Grada Tuzla, dr.sc. Zijad Lugavić i njegov program rada do kraja 2024. godine. Pored Lugavića na press konferenciji su govorili, Slađan Ilić, Predsjednik Gradske organizacije SDP BiH Tuzla, Mensur Alić, Predsjednik Tuzlanske alternative i Jasmin Imamović, dosadašnji Gradonačelnik Grada Tuzla. Podsjetimo, Gradski odbor SDP BiH Tuzla je na sjednici održanoj 14. decembra jednoglasno usvojio Odluku o utvrđivanju kandidata dr.sc. Zijada Lugavića za Gradonačelnika Grada Tuzle na prijevremenim izborima koji će se održati 05. februara 2023. godine. Lugavić trenutno obnaša funkciju vršioca dužnosti gradonačelnika Tuzle nakon što je na održanoj 6. vanrednoj sjednici Gradskog vijeća dobio jednoglasnu podršku. Dr.sc. Zijad Lugavić na današnjoj press konferenciji prezentirao je program rada 2023-2024 i pozvao građane da 05. februara izađu na izbore i obave svoju građansku dužnost.

IMG_7886

Dr. sc. Zijad Lugavić, kandidat Gradske organizacije SDP BiH Tuzla za Gradonačelnika Grada Tuzle, rođen je u Tuzli 15.10.1973. godine, gdje je završio osnovno i srednje obrazovanje. “Znam, želim, mogu i hoću da u Tuzli kreiramo što je moguće bolji ambijent za život svih građana. Niti jedna kategorija stanovništva neće biti zapostavljena. Veoma dobro poznajem stanje u svim javnim ustanovama i preduzećima. Veoma je važno da sačuvamo vrijednosti koje njegujemo u Tuzli. Tuzla se mora nastaviti kako ekonomski tako i turistički da razvija. Cilj nam je da pokušamo raznim mjerama spriječiti odlazak mladih iz Tuzle te im pomoći da ostanu ovdje u svom gradu” – kazao je Lugavić.

IMG_7931-768x512

Dosadašnji gradonačelnik Grada Tuzla Jasmin Imamović naglasio je činjenici kako Lugavić u odnosu na ostale protukandidate ima podršku većine u GV Tuzla što je od izuzetne važnosti. Inače, podršku Lugavićevoj kandidaturi dala je i stranka Tuzlanska alternativa, a kako su naveli iz SDP-a, postoji mogućnost da svoju potporu pruži i još nekoliko političkih subjekata poput NiP-a. Međutim, o tome će se govoriti naknadno.

IMG_7893-768x512

Dr. sc. Zijad Lugavić diplomirao je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Tuzli 2000-te godine. Nakon završenih postdiplomskih studija, magistrirao je 2014. godine, a zvanje doktora društevnih nauka iz područja ekonomije (Ekonomija i biznis-Digitalna ekonomija), stekao na Ekonomskom fakultetu, Univerziteta u Tuzli 2020-te godine. Zijad Lugavić je bio pripadnik Armije Republike Bosne i Hercegovine od aprila 1993-decembra 1995. godine. Svoju bogatu profesionalnu karijeru započeo je 1996. godine radeći kao prevodilac u međunarodnim organizacijama ( BDM/TRW), gdje se zadržao do 2003. godine. Potom 2003. godine, kao stručni saradnik za poduzetništvo prvi puta zasniva radni odnos u organima uprave (tadašnjoj Općini Tuzla), gdje ostaje sve do 2004. godine, kada prelazi u realni sektor. Od 2004-2006. godine, u Mercator BiH d.o.o. Sarajevo obnaša dužnost direktora Mercator Centra Tuzla, a od 2006-2008. godine obavlja i funkciju Direktora maloprodaje, veleprodaje i logistike Mercatora BH u centrali navedene kompanije u Sarajevu.

IMG_7941-768x512

Nakon toga, 2008. godine Zijad Lugavić bio je imenovan na poziciju direktora Javne ustanove Gradski stadion „Tušanj“ Tuzla, gdje ostaje do 2012. godine, kada se opet vraća u organe uprave tadašnje Općine Tuzla. Od 2012. do 2018. godine radi kao pomoćnik gradonačelnika za Službu za inspekcijske poslove, a od 2018. do 2021. godine kao pomoćnik gradonačelnika za Službu za ekonomski razvoj i društvene djelatnosti, a kasnije i kao pomoćnik gradonačelnika za Službu za ekonomski razvoj, poduzetništvo i poljoprivredu. Trenutno obavlja dužnost v.d. gradonačelnika Tuzle.

Cjelokupna biografija se može pogledati na linku: dr. sci. Zijad Lugavić.