GO SDP TUZLA ODGOVARA Čoviću – Znamo mi da je vama i vama sličnim Tuzla trn u oku

Ilić: ‘Tuzla simbol multietničnosti i ravnopravnosti’

 

˝Ovo je još jedna u nizu neistina koje Dragan Čović i njegov HDZ iznose u pogledu Tuzle i ravnopravnosti tuzlanskih Hrvata sa svim ostalim građanima Tuzle. Tuzla je jedan od istinskih simbola multietničnosti i ravnopravnosti svih konstitutivnih naroda i ostalih. Mi u Tuzli i u SDP-u Tuzle se nikada nismo tako prebrojavali, ali kad već hoćete da vam kažemo da je među našim članstvom oko 20 posto građana hrvatske nacionalnosti, a da po zadnjem popisu Hrvata u Tuzli ima isto ili skoro isto kao 1991. godine˝, izjavio je predsjednik Gradske organizacije SDP-a Tuzla Slađan Ilić na konferenciji za novinare održanoj u Tuzli.

SDP-3

Prema njegovim riječima, u vremenu kada se sve više ljudi iseljava iz BiH, ali i iz Hrvatske, plašiti i varati sopstveni narod je veoma nečasno i loše. ˝U organima vlasti Grada Tuzla, u javnom sektoru i u SDP-u Tuzla zastupljenost svih konstitutivnih naroda i ostalih, pa tako i Hrvata, je na zavidnom nivou, a ako to uporedimo sa prostorima gdje HDZ vlada mi smo daleko ispred. Pa zar neko misli da se ne zna kako u pojedinim dijelovima BiH još nisu implementirani amandmani na Ustav i da još uvijek ima kantona gdje nisu svi narodi konstitutivni (kanton gdje HDZ suvereno drži vlast)˝, kazao je Ilić i dodao:˝Pominjanje Tuzle u kontekstu neravnopravnosti može biti samo još jedan vid ohrabrenja, onima poput Čovićevog drugara, Dodika, koji nastoje podijeliti zemlju. Znamo mi Čoviću, da je vama i vama sličnim Tuzla trn u oku ali i mnogo veći rušitelji suživota i ravnopravnosti od vas je nisu uspjeli podijeliti ili dovesti u situaciju sličnu Mostaru, Stocu i drugim gradovima gdje vi godinama provodite vaše namjere da narodi i građani ove zemlje ne žive zajedno˝.

SDP-5

 

Divković: ‘Koncept vladanja i matrica po kojoj djeluje HDZ i SDA’

 

˝Ovo je koncept vladanja i matrica po kojoj djeluje HDZ i SDA. Tamo gdje vlada HDZ nema Bošnjaka i Srba, a tamo gdje vlada SDA nema Hrvata i Srba.  Žao mi je što gospodin  Čović koji je u više navrata posjećivao Tuzlu  nikada nije našao za shodno da posjeti gradonačelnika Jasmina Imamovića i da se na licu mjesta upozna sa brojem Hrvata u javnoj upravi i da na bazi toga formira svoje mišljenje. Bilo bi dobro da gospodin Čović posjeti Tuzlu, ali da se zainteresira i za razvojne projekte grada˝, kazao je član GO SDP Tuzla Ivo Divković.

SDP-1

 

Vidović: ‘Hrvati iz Tuzle su branitelji i  promoviraju istinske europske vrijednosti’

 

Član GO SDP Tuzla Tomo Vidović je mišljenja da  Dragan Čović svjesno  manipulira i obmanjuje javnost u BiH. ˝Njegova tvrdnja da Federacija BiH nije federacija kantona, već federacija konstitutivnih naroda naprosto nije tačna. Dragan Čović ne poštuje i ne postupa u skladu sa Ustavom BiH i Ustavom FBiH. U Ustavu piše da Federaciju BiH čine konstitutivni narodi Bošnjaci, Hrvati, Srbi, ostali i građani Federacije BiH. Frederacija se sastoji od federalnih jedinica kantona. Prema tome, sve manipulacije Čovića idu isključivo u svrhu interesa HDZ-a za ovogodišnje izbore u BiH˝, izjavio je Vidović i dodao: ˝Hrvati iz Tuzle su branitelji i  promoviraju istinske europske vrijednosti. Hrvati su na ovom prostoru djelovali u sistemu vlasti u najdelikatnijim ratnim vremenima i sačuvali hrvatski narod od egzodusa koji mu je krajem 1993. godine u okviru vladajuće politike HDZ-a pripreman.  Vlast u Tuzli je zaštitila interse svih građana, a samim time i interese Hrvata u Tuzli˝.

SDP-2

Preuzeto sa: tip.ba