Enver Bijedić se brani neistinama, nema pravo lagati i klevetati mene i druge

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović reagovao je na teške optužbe koje je na njegov račun danas iznio državni zastupnik i predsjednik stranke Socijaldemokrati BiH Enver Bijedić.

„Enver Bijedić, koji je u imovinskom kartonu prijavio imovinu od 1,4 miliona KM i kredit od milion maraka, iako oko dvadeset godina radi državne poslove, u Upravi carina, Direkciji za izgradnju, Vladi Federacije itd…, na press konferenciji je iznio niz neistina na račun ljudi iz uprave i pravosuđa, koji žive od svoje plate.

Mene optužuje za uticaj na pravosuđe. To je laž, i o tome mogu posvjedočiti sve bivše i sadašnje sudije i tužioci. U svemu je najgore to, što o navodnom političkom uticaju govori on, a njegova stranka, putem njegovog ministra, upravo nastoji izmijeniti Zakon o unutrašnjim poslovima TK i pored protivljenja SAD i EU, samo da bi neovisnu policiju pretvorili u policiju koja će biti pod njihovom političkom kontrolom.

Bijedić pokušava obmanuti javnost nizom neistina, kako bi prikrio svoju odgovornost za nedovršavanje zgrade 15. maj. Dakle, kao direktor je sklopio ugovore, preuzeo obaveze, unaprijed naplatio stanove i poslovne prostore, a obaveze nije izvršio i to posebno one koje se odnose na priključak objekta na vodu, struju i grijanje. GDJE SU PARE KUPACA? – pitaju građani i kupci godinama.

Zbog niza neistina koje je Enver Bijedić iznio , bit ću prinuđen da ga tužim za klevetu. On će lako platiti naknadu štete, jer je u imovinskom kartonu naveo da je milioner. Meni će naknada dobro doći jer imam imovinu u vrijednosti stana od 80 kvadrata u Tuzli. I živim od plate.

Posebno zadovoljstvo će mi biti da ga tužim za laži koje iznosi vezano za gradnju prvog slanog jezera. Prvo slano jezero građeno je iz Budžeta Općine Tuzla, na općinskom zemljištu i dijelu zemljišta Rudnika soli. Direkcija je bila izvođač. Jezero je projekat Općine Tuzla i nikada nije bilo u vlasništvu Direkcije, kako to, spominjući nekakvo „preknjiženje“, Bijedić neistinito tvrdi.

On čak, za problem gradnje sporne zgrade pokušava vezati i svojevremeno preuzimanje dobiti od Direkcije, 2003.godine.U to doba Općina je bila osnivač i stopostotni vlasnik Direkcije. Na osnovu Zakona o javnim preduzećima i Zakona o privrednim društvima, kao i na osnovu Odluke o osnivanju Direkcije, i člana 15. Ugovora o osnivanju Direkcije, od 13.6.1995. godine, Direkcija je svoju dobit koju je ostvarila gradnjom dva poslovna objekta, bila dužna uplatiti svom Osnivaču, što je i učinila. Uostalom, primijenjujući iste zakone Vlada Federacije BiH je novembra 2019. godine, donijela odluku o preuzimanju u budžet Federacije dijela dobiti Elektroprivrede BiH u iznosu od 46 miliona KM.

Preuzimanje dobiti od Direkcije 2003. godine nema nikakve uzročno posljedične veze sa zgradom SPO 15. maj. Time nije ugroženo poslovanje Direkcije, jer ona je nastavila raditi.U izvještaju direktora Bijedića za 2008. godinu on ne spominje probleme, nego tvrdi da je Direkcija od zgrade na Sjenjaku koju je započeo njegov prethodik, naplatila preko 12 miliona maraka.

Dakle, nakon što su zaradili 12 miliona maraka, oni plaćaju dva nova placa 3,8 miliona KM, naplaćuju od kupaca dviju zgrada (od kojih je jedna sporna zgrada), stanove i poslovne prostore. Iako su imali sasvim dovoljno novca, oni ne plaćaju sve što su prema ugovorima morali platiti, a što je potrebno za dovršetak zgrade.

Dakle, Bijedić se u medijima neistinama brani, njegovo je pravo da se brani, ali nema pravo lagati i klevetati druge“, navodi Imamović.