Slađan Ilić i Igor Stojanović podnijeli inicijativu za pomoć Vlade FBiH u obnovi tuzlanskog Mejdana

Slađan Ilić i Igor Stojanović, delegati SDP BiH u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, uputili su danas inicijativu prema Vladi Federacije BiH za donošenje hitne odluke o izdvajanju novčanih sredstava za sanaciju štete nastale uslijed poplave Sportskog kulturnog i privrednog centra Mejdan u Tuzli.

Kako se navodi u obrazloženju ove inicijative, nakon nedavnih katastrofalnih vremenskih neprilika koje su pogodile područje grada Tuzle, kad je u veoma kratkom periodu na Tuzlu palo kiše blizu prosjeka padavina za jedan mjesec, a što je dovelo do velike štete na putevima, vodotocima, stambenim i privrednim objektima u Tuzli. Najveće štete je pretrpio objekat SKPC Mejdan, u koji su prodrle ogromne količine vode. Poplavljene su velika sportska dvorana, svlačionice, kuglana, poslovni prostori i drugi sportski i ekonomski prostori. Preliminarna (ne i konačna) procjena štete na ovom objektu je oko milion KM.

Pretpostavlja se da je šteta puno veća od preliminarne procjene. SKPC Mejdan je jedan od simbola Tuzle i Bosne i Hercegovine. U ovom objektu svakodnevno boravi 400 do 500 korisnika, što je godišnje više od 200.000 djelatnika iz sporta, kulture i nosilaca privrednih aktivnosti. Trideset i dvije sportske selekcije svih uzrasta svakodnevno koriste prostor Mejdana. Svima njima Mejdan predstavlja drugi dom, kao što je nekada bio dom Mirzi Delibašiću, Raziji Mujanović i cijeloj generaciji košarkašica Jedinstva Aide, prvakinja Evrope 1989. godine, zatim košarkaša i rukometaša Slobode, te rukometašica Jedinstva. Dom je to svim odbojkašicama i odbojkašima, gimnastičarkama, borilačkim sportovima, muzičarima i privrednicima. Tokom svog postojanja od 1984. godine, Mejdan je mnogima pomogao u odrastanju, razvoju, postizanju ciljeva. Pomogao je i državi Bosni i Hercegovini jer je bio najbolji mogući domaćin reprezentacijama Bosne i Hercegovine. „Sada je pomoć potrebna Mejdanu. Ogroman je značaj ove dvorane za sve sportiste Tuzle i Tuzlanskog kantona. Smatramo da je neophodno hitno obezbijediti potrebna sredstva kako bi Mejdan što prije bio u funkciji i primio sve generacije sportista, od najmlađih do naših reprezentativaca“, navodi se u inicijativi.

 

Izvor: tuzlanski.ba

Podijeli