Pokušaj uništenja Univerziteta u Tuzli

Na jučerašnjoj vanrednoj sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona, po hitnoj proceduri i u medijskoj tišini, sahranjen je Univerzitet u Tuzli. Klub poslanika SDP-a, glasao je protiv, ali to nije bilo dovoljno da se spriječi donošenje najsramnijeg zakona u istoriji Univerziteta u Tuzli. SDA i SBB većina je bez relevantnih činjenica, nego prema navodnim “saznanjima”, na osnovu površne tvrdnje predsjednika Privremenog upravnog odbora, kadra SDA iz Banovića, prihvatila prijedlog Vlade Bege Gutića kadra SDA iz Banovića, te hitno izmijenila nedavno usvojeni Zakon o visokom obrazovanju.

Bila je to još jedna u nizu demonstracija sile vladajuće SDA i SBB koalicije i “nož u leđa” akademskoj zajednici Univerziteta Tuzla, jer su se, mimo svih akademskih procedura, nedemokratski, silom vlasti i diktaturom, kakva postoji samo u Sjevernoj Koreji, suspendirali mandati više od 50 univerzitetskih nastavnika, od članova Senata Univerziteta, v.d. rektora, prorektora, dekana, prodekana, do generalnog sekretara i direktora Studentskog centra. Kroz paušalne ocjene o stanju na Univerzitetu, preko noći je uvedeno vanredno stanje, a Vlada pozvana da hitno “interveniše”.

Time je, po našem mišljenju, pod diktatorsku čizmu vladajuće SDA Banovića, stavljen i državni Univerzitet Tuzle, posljednji bastion obrazovanja, u kojem se vladajuća koalicija namjerava obračunati sa nepodobnim, i nad kojim želi uspostaviti potpunu političku kontrolu.

Očita je i jasna poruka, provučena i kroz jučerašnji Zakon, da SDA i SBB vladajuća koalicija, državni Univerzitet, u narednim koracima uvodi u stanje privatizacije, a uz pomoć potpune dominacije privatnih visokoškolskih ustanova, koje svakodnevno, uz saglasnost Vlade, niču na području Tuzlanskog kantona.

Gradski odbor SDP-a Tuzla protivi se bahatom, drskom i bezobraznom pokušaju uništavanja istinskih vrijednosti Tuzle, poput Univerziteta u Tuzli, koji ove godine obilježava 40 godina postojanja.

Press slušba GO SDP Tuzla