Obavještenje za birače izvan Bosne i Hercegovine

Poštovani birači izvan Bosne i Hercegovine,
 
Centralna izborna komisija BiH donijela je odluku da se Lokalni izbori održe 15.novembra 2020.godine.
 
Ako želite ostvariti svoje biračko pravo , a stalno ste nastanjeni izvan BiH , obavezni ste da podnesete prijavu ( obrazac PRP-1 ili PRP -2) Centralnoj izbornoj komisiji najkasnije do 01. septembra 2020.godine do ponoći.
 
Svi birači koji su glasali na prethodnim Općim izborima 2018.godine , ispunjavaju obrazac prijave PRP-2, te uz njega dostavljaju jedan od važećih identifikacionih dokumenata Centralnoj izbornoj komisiji.
 
Svi birači koji nisu glasali na prethodnim Općim izborima 2018.godine ili se prvi put prijavljuju , ispunjavaju i potpisuju obrazac PRP-1, uz popratni identifikacioni dokument, dostavljaju Centralnoj izbornoj komisiji.
 
Ako imate status izbjeglice,a ne posjedujete važeće dokumente u BiH ( ličnu kartu ili vozačku dozvolu), uz popunjen obrazac trebate dostaviti:

1.  dokument za dokazivanje državljanstva BiH (uvjerenje o državljanstvu BiH, ne starije od 6 mjeseci ili kopiju važećeg pasoša BiH)

2.  dokument za dokazivanje identiteta s fotografijom (kopiju važećih isprava izdatih od strane zemlje domaćina ili kopiju izbjegličkog kartona izdatog od vlade zemlje domaćina ili druge međunarodne organizacije)

3.  Dokaz o prebivalištu u BiH (kopiju potvrde o prebivalištu ili kopiju lične karte u cijelosti iz 1991. godine).

Ukoliko izbjegla osoba iz BiH ne dostavi dokaz o prebivalištu u BiH, CIK BiH će provjerom utvrditi da li se nalazi na popisu stanovništva iz 1991. godine. Ukoliko se izbjegla osoba iz BiH bude nalazila na popisu stanovništva iz 1991. godine, bit će upisana u Centralni birački spisak za glasanje izvan Bosne i Hercegovine, za općinu u kojoj je imala prijavljeno prebivalište na Popisu stanovništva 1991. godine.

Popunjen obrazac, potpisan na istovjetan način kao na važećim dokumentima, te skenirane dokumente, možete dostaviti na sljedeći način:

  • elektronskim putem na e-mail adresu: prijavapp@izbori.ba
  • faksom na sljedeće brojeve telefona: +387 33 251 334; +387 33 251 333;
  • putem pošte na adresu: Izbori u Bosni i Hercegovini, Poštanski pretinac 451, 71000 Sarajevo.

Sve detaljnije informacije, kao i obrasce PRP-1 i PRP-2  možete preuzeti na sljedećem linku:

http://www.izbori.ba/Lokalni_izbori_2020/Default.aspx?CategoryID=1027&Lang=3&Id=3051&fbclid=IwAR0CexHMQnQvgYkhQWawNjpiMVLE4g0gPn0hh0MHCbA3AwoVTNWN829Wchc

Podijeli