Međunarodna zajednica ukazala na problem HDZ-a i SNSD-a, te politike treba poraziti

Državni zastupnik i kandidat Socijaldemokratske partije (SDP BiH) za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović rekao je da je međunarodna zajednica jasno kazala da su HDZ BiH i SNSD glavni kočničari Bosne i Hercegovine na euroatlantskom putu.

„To su stranke koje kontinuirano pokušavaju zaustaviti naš EU i NATO put, koje opstruiraju rad državnih organa Bosne i Hercegovine, izazivaju vještačku političku krizu, zbog čega trpe svi građani i narodi Bosne i Hercegovine“, rekao je Bećirović za agenciju Patria, dodajući da je vrlo važno da je i međunarodna zajednica jasno etiketirala kočničare.

Ambasade kao i međunarodne organizacije u BiH saopćili su jučer kako su zabrinuti jer HDZ BiH i SNSD ne žele izmjene krivičnog zakona BiH, što pravosudnim institucijama u zemlji, kako su naveli, direktno oduzima instrumente da se efikasno bore protiv organiziranog kriminala i korupcije.

Pismo su u srijedu navečer potpisale ambasade Kanade, Francuske, Njemačke, Japana, Nizozemske, Španije, Turske, Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država, OHR i OSCE.

Iz ambasada i međunarodnih organizacija u BiH je istaknuto da se HDZ BiH i SNSD bore za donošenje izmjena Zakona o krivičnom postupku u Parlamentarnoj skupštini BiH koje nisu u skladu sa međunarodnim standardima, a protive se amandmanima koji ispunjavaju te standarde i koji bi osigurali efikasan rad tužilaštava i sudova na nivou BiH. Štaviše, navodi se dalje u reakciji, u Parlamentarnoj skupštini BiH su stvarali proceduralne prepreke za usvajanje bilo kakvih amandmana na Zakon o krivičnom postupku.

Denis Bećirović smatra da je krajnje vrijeme, kako je rekao, da se i međunarodna zajednica i demokratske snage u Bosni i Hercegovini najodlučnije suprotstave destruktivnim politikama u zemlji. Dodao je da je 7. oktobar velika prilika da građani BiH poraze retrogradne politike, i to, dodao je, na demokratski i legalan način. Tu priliku, zaključuje, ne smiju propustiti.

Podijeli