bego_plata

Koji su prioriteti u raspolaganju javnim novcem – koncerti ili dječija prava?

Današnje obraćanje javnosti majki sa područja Tuzlanskog kantona povodom dugoročne nebrige Vlade TK o njihovoj djeci pa time i o njima, kao majkama i ženama koje svakodnevno vode bitku s nemilosrdnim sistemom, potaklo nas je na reakciju i upućivanje riječi podrške svim majkama koje prolaze kroz trenutno ignorisanje nadležnih za probleme o kojima pišu.

Nepravedan sistem, sveobuhvatan problem rodne ravnopravnosti, nasilje, diskriminacija na radnom mjestu i u porodici dodatni su teret svakoj ženi u bosanskohercegovačkom društvu, još ako je uz to žena samohrana majka ili u stanju socijalne potrebe, problematika je beskrajna. Oni koji imaju zakonsku obavezu da se staraju za sve nabrojane situacije to ne čine te dovode žene u bezizlaznu situaciju. Protest i pritisak javnosti čine se kao jedini korak pred kojim bi vladajuće strukture promislile o postupcima koje (ne) čine i na pravi način pravovremeno reagovale.

Smatramo da je ponašanje Vlade TK i resornog ministra krajnje neprihvatljivo, neljudsko i bezobrazno! Podsjećamo, nije prošlo mnogo vremena od javnog istupa Premijera TK Bege Gutića u kojem se “pohvalio” iznosom svoje plate od 3118 KM mjesečno a danas imamo situaciju da djeci u TK mjesečni dodatak koji iznosi 20 KM kasni 8 mjeseci, dok ministar finansija saopštava da ne zna da li će biti isplaćeno jer para nema. Takođe podsjećamo da je taj isti premijer Gutić skupa s vladajućom SDA-SBB elitom na sjednici Vlade TK u mjesecu junu tekuće godine odobrio 7000 KM za podršku grupi Bijelo dugme, tokom organizacije koncerta na stadionu Tušanj.

Dakle, pitamo se koji su prioriteti u raspolaganju javnim novcem i kojim vrijedonosnim osnovama se vodi Vlada TK?

Za samohrane roditeljke u Bosni i Hercegovini ne postoji zakon, alimentacioni fond takođe ne postoji a prava koja su propisana i navodno zagarantovana, ne ostvaruju se niti će u dogledno vrijeme jer nisu od interesa donosiocima odluka i vlasnicima moći.

Ovom prilikom dajemo našu apsolutnu podršku majkama sa područja Tuzlanskog kantona u njihovim nastojanjima da svojoj djeci izbore prava koja im pripadaju i pozivamo Vladu TK i resorna ministarstva da postupe prema zakonima i odlukama koje su sami usvojili i da prioritet u raspodjeli javnog novca budu djeca i socijalno ugroženi građani/ke Tuzlanskog kantona. Vidimo se na protestu 27. juna 2016. u 11:00 sati!

FOM GO SDP Tuzla

Podijeli