Imamović: Većina organizacija SDP-a predložila Bećirovića kao kandidata za Predsjedništvo BiH

“Referendum ukupnog članstva o naročito važnom pitanju za Bosnu i Hercegovinu, samim tim i za SDP BiH, je novi korak na putu demokratizacije države i partije. Kažem ‘novi’ iz razloga što je SDP BiH prva partija u našoj zemlji koja je uvela direktne izbore za predsjednika partije, kao i predsjednike svih organizacionih nivoa SDP-a. Ova dva važna koraka, uz ostalo, čine SDP BiH potpuno različitom partijom od drugih partija, odnosno stranaka, u kojima postoji neprikosnoveni autoritet stranačkog vođe, u kojima predsjednika ne bira direktno ukupno članstvo, u kojima uoči ‘izbora’ neki predsjednici nemaju ni formalne protivkandidate”, kazao je Imamović.

Naveo je da je većina organizacija predložila da Denis Bećirović bude kandidat za člana Predsjedništva BiH u ime SDP-a BiH.

˝I ja lično smatram da je Denis Bećirović najbolji izbor za državu pa samim ti i za SDP BiH. Pošto Predsjedništvo SDP-a, kao i predsjedništva gradskih i općinskih organizacija, nisu svi članovi SDP-a BiH, a ima nas 43.000, zaključili smo na Glavnom odboru da je potrebno dati priliku svim članovima da se izjasne. Time smo pokazali sljedeće: Ako se predsjednik SDP-a BiH bira na direktnim izborima, logično je da se i o kandidatu za člana Predsjedništva BiH izjasni ukupno članstvo˝, rekao je Imamović.

Svoju tvrdnju obrazložio je činjenicom da je država iznad svake partije, stranke i pojedinca, napominjući da je Bosna i Hercegovina najvažnija.

“To dokazuje privrženost SDP-a državi i demokratiji. U SDP-u Bosne i Hercegovine jasno je da niko od nas nije pametan kao svi, da se u vezi s ovim važnim pitanjem moramo konsultovati s građanima koji imaju članske karte SDP-a. Veoma je važno da to smatra i Denis Bećirović, s kojim smo razgovarali iz razloga što je dobio najviše kandidatura. To je važno jer time dokazuje da je demokrata”, kazao nam je Imamović.

Ističe kako se nada da će i druge stranke pristupiti svojoj demokratizaciji, jer nema demokratske države, bez demokratizacije stranaka koje participiraju u vlasti i odlučuju o sudbini građana Bosne i Hercegovine.

Izvor: klix.ba
Podijeli