Gradska organizacija SDP-a Tuzla upriličila Svečanu akademiju povodom Dana Državnosti BiH; Slađan Ilić: ‘Istinska multietničnost, suživot i tolerantnost postali su simbol grada Tuzla’

U povodu obilježavanja 25. novembra, Dana Državnosti Bosne i Hercegovine, Gradska organizacija SDP-a Tuzla upriličila je Svečanu akademiju. Između ostalog, istaknuto je da su  ZAVNOBiH-ovske vrijednosti evropske vrijednosti kojima istinski teže poštovaoci Bosne i Hercegovine.

Potpredsjednica Gradske organizacije SDP BiH Tuzla, Sunčica Delibegović u svom obraćanju, između ostalog,  prisutne je podsjetila na historijske činjenice, zasjedanja ZAVNOBiH-a i AVNOJ-a, na postavljanje temelja moderne države BiH, te uputila čestitke Bosancima i Hercegovcima povodom Dana državnosti BiH.

IMG_9323

˝Vrlo je važno da njegujemo antifašističku tradiciju naroda i građana BiH. Važno je njegovati kuluturu sjećanja kao procesu u kojem ćemo razvijati empatiju, u kojem ćemo se prema istoriji odgovorno odnositi i u kojoj ćemo spriječiti svaki pokušaj da se istorija falsifikuje i da se njome manipulira. Ideja ZAVNOBiH-a je jedini izlaz za budućnost BiH, za njenu političku stabilnost,ekonomski razvoj i napredak, za uključivanje u EU integracije. Drugarice i drugovi, sretan vam  25. novembar, Dan Državnosti Bosne i Hercegovine˝, kazala je Delibegović.

IMG_9331

Dvadesetpeti novembar se obilježava kao Dan državnosti BiH, u znak sjećanja na Prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a (Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja), u Mrkonjić Gradu, 1943. godine, gdje je donesena odluka o obnovi državnosti BiH. Antologijski, istorijski zaključak sa tog zasjedanja glasi: „BiH nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, nego i srpska i muslimanska i hrvatska, zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih Srba, Muslimana i Hrvata.“

IMG_9347

Prema riječima predsjednika GO SDP Tuzla Slađana Ilića, borba protiv fašizma je svevremena, jer to izopačeno društveno ponašanje samo mijenja oblik i sredstva. ˝Ideje ZAVNBiH-a je ono što je potrebno državi BiH. Da je svaki građanin jednak u svojim pravima i načinu života bez obzira u kom dijelu BiH živi i kom narodu pripada. Možemo biti ponosni jer u biću naše zemlje je ideja antifašizma, ravnopravnosti, poštivanja drugog i drugačijeg, viševjekovnog šarenila njenih različitosti. Naš zadatak je da takav duh njegujemo i da u tom duhu vaspitavamo nove generacije˝, istako je Ilić i dodao: ˝SDP Tuzla i grad Tuzla u ovom kontekstu su kao neke oaze u kojima se ta ideja i način života bepogovorno njeguje svih ovih godina. Istinska multietničnost, suživot i tolerantnost postali su simbol grada Tuzla i naše partije, SDP-a. Trebamo biti ponosni što smo sačuvali onu osnovnu ideju kojojm su se vodili naši preci 1943. godine kada su bez iakakve sumnje vjerovali da samo zajednički život i tolerancija mogu donijeti dobrobit našim građanima. Njegujemo ideju antifašizma kao neospornog opredjeljenja koji ne dozvoljava kompromis. Uspjeli smo održati taj način života u našem gradu zahvaljujući ljudima koji vode grad, ali i našim građanima koji su tu ideju prihvatili˝.

IMG_9427

Ilić je upozorio je da moramo biti svjesni da je bh. društvo podijeljenjo zbog višedecenijske konfliktne politike. ˝Nemamo tekst himne, a čak se ni ovaj značajni datum ne obilježava na cijeloj teritoriji države BiH. Našoj zemlji je neophodno objedinjavanje potencijala oko onoga što je nam je zajedničko i neosprno, oko napretka BiH.Moramo uvijek imati na umu jedan viši cilj, a to je dobrobit države u kojoj živimo i radimo˝, kazao je.

IMG_9350

271

Prema mišljenju predsjednika GO SDP-a Tuzla,  sadašnji vlastodršci u BiH svakodnevno pokazuju da su njihovi lični interesi ispred interesa države. ˝Ovo što rade svojoj državi i njenim građanima dovodi nas do toga da se svakodnevno iseljavaju ne samo mladi ljudi, nego  i kompletne porodice. Pored nezaposlenosti i siromaštva naše ljude na iseljevanje tjera i svakodnevno zastrašivanje, svađe između takozvanih  nacionalnih lidera. Oni svako malo potegnu za nacionalnim temama kako se ne bi pričalo o njihovoj nesposobnosti i lopovluku. Siguran sam da će uskoro u našoj zemlji doći na vlast snage predvođene SDP-om kojem će građani BiH biti najvažniji. Koji će građanima obezbjediti život dostojan čovjeka.Deklarativno zalaganje današnjih vlastodržaca u BiH za svoje građane vrijeđa inteligenciju svih nas. Jedini način da se to promjeni jeste da ih se pošalje tamo gdje im je mjesto. Neke u istoriju, a neke i u zatvor˝, zaključio je Ilić.

 

PRESS GO SDP BiH TUZLA

Podijeli