Čestitamo Međunarodni dan slobode medija!

Svjetski dan slobode medija obilježava se svake godine 3. maja od 1993. godine kada ga je proglasila Glavna skupština Ujedinjenih naroda. Cilj obilježavanja tog Dana je podizanje svijesti o važnosti medijskih sloboda i njezinih temeljnih načela.

Sloboda medija  ključni je stub demokratije jednog društva i kao takva ne smije biti samo na plećama novinara, nego svih građana i građanki. Sloboda medija je garant da društvo dobija provjerene, objektivne i istinite činjenice. Nažalost, svjedoci smo da su novinari i mediji često na rubu srama, osuđeni zbog toga što časno rade svoj posao, žrtve nasilja i politike, primorani da pričaju o onome što vladajuća struktura želi, a ne ono što je istinito.

Borba za slobodu medija mora biti borba svih nas. Na današnji dan odajmo počast svim onim novinarima  koji časno i pravedno rade svoj posao, koji neumorno tragaju za istinom i koji zbog toga često rizikuju svoju sigurnost i život. Neka njihova odlučnost i hrabrost budu vodilja u našoj zajedničkoj borbi.

Čestitamo Međunarodni dan slobode medija!